Proiectul “Daruind vei dobandi”


Titlul proiectului: Dăruind vei dobândi

Numărul cadrelor didactice implicate: 6

COORDONATORUL PROIECTULUI: prof. Verdeși Brîndușa (educație plastică);

Colaboratori

 • profesor de religie Crețu Constantin;
 • profesor de geografie Holic Cătălina;
 • profesor consilier școlar Tanasă Teodora;
 • profesor de educație tenologică Balan Constantina
 • profesor de limba și literatura română Lupu-Ștefan Roxana.
 • Motivația proiectului:
  Centrarea atenţiei educaţionale pe grupurile vulnerabile este un indiciu al nivelului de civilizaţie atins de o anumită societate şi aceasta impune căutatea unor noi formule de solidaritate umană, fapt ce are o semnificaţie aparte în societatea noastră.
  Diversitatea în rândul fiinţelor umane, în general, este un fenomen absolut normal şi firesc, din moment ce ea există şi poate fi constatată la tot pasul, atât între plante şi animale, cît şi între nenumăratele specii şi dintr-un regn şi dintr-altul, şi chiar în interiorul fiecărei specii, între exemplarele acesteia. La nivelul speciei OM, apar inevitabil diferenţe individuale, în cele mai diverse aspecte constatabile ca variabile: înălţimea, sexul, greutatea, forma corpului, culoarea pielii, a ochilor, a părului etc. Din păcate, în afară de aceste diferenţe între oameni, mai există şi alte schimbări „neprogramate” în viaţa umană. Astfel, fără voia lor, există oameni care nu mai pot vedea cum străluceşte soarele, care nu mai pot auzi muzica sau ciripitul păsărelelor, care nu pot smulge un fir de iarbă sau o floare sau care nu pot părăsi căruţul cu rotile în care sunt imobilizaţi. Mai dureros este faptul că mulţi dintre aceştia suferă toată viaţa, fără a se putea bucura din plin nici de cea mai nevinovată vârstă, cea a copilăriei. Însă, pentru fiecare există o şansă care permite afirmarea valorilor de care dispune, a creativităţii şi originalităţii.
  Proiectul nostru, intitulat simplu „Dăruind vei dobândi!”, îşi propune să umple cât de puţin golurile sufleteşti care s-au format în inimile unor astfel de persoane, dovedindu-le că ne-am obişnuit cu ideea că ele există, că în locul lor ar putea fi foarte bine oricare dintre noi, că, de fapt, ei sunt la fel ca şi noi toţi, sau, de multe ori, mai talentaţi, mai … OAMENI.
  De asemenea, scopul nostru este de a-i face să înţeleagă faptul că pot primi de la alţii, dar în egală măsură pot dărui altora atât cât le stă în putinţă şi că, da fapt, acest cuvânt atât de simplu – „DĂRUIRE” – ar putea ascunde semnificaţii complexe în cel puţin şapte cuvinte ce derivă din el:

  DRAGOSTE
  ALTRUISM
  RESPECT
  UMANITATE
  IMPLICARE
  RECUNOŞTINŢĂ
  EGALITATE

  Descrierea proiectului:
  De ceva vreme s-a încetățenit obiceiul ca, în ultima duminica înaintea vacanței de iarnă, copiii și profesorii de la Școala Gimnazială ,,Otilia Cazimir” din Iași să se întâlnească cu enoriașii din Parohia ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”, în cadrul proiectului educațional ,,Dăruind vei dobândi!”
  Acea zi este un prilej de mare bucurie pentru toți cei prezenți la activitățile desfășurate în Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Copiii, însoțiți de părinți, frați si bunici, fac neîncăpătoare biserica ce primește lumina de sărbătoare, iar emoția evenimentului îi cuprinde pe credincioșii de toate vârstele.
  După săvârşirea Sfintei Liturghii, credincioşii au bucuria de a primi Vestea Nașterii Pruncului Sfânt, adusă de Corul de copii al Şcolii „Otilia Cazimir” din Iaşi. Sub genericul ,,Suflete, e gata ieslea?” copiii cântă colinde de Crăciun precum şi tropare religioase bizantine.
  Tot în cadrul proiectului, copiii organizează expoziții de felicitări cu vânzare. Expozanții, elevi din clasele V-VIII, se întâlnesc în două – trei zile de sâmbătă și confecționează felicitări în tehnici diverse, coordonați de doamna profesor de educatie tehnologică Constantina Balan și de doamna profesor de educație plastică, Brîndușa Verdeși. Felicitările aduc un plus de frumusețe și culoare atmosferei de sărbătoare.
  Banii obţinuţi din vânzarea felicitărilor sunt folosiţi pentru ajutorarea bătrânilor săraci din parohie. Astfel, în zilele următoare, copiii merg cu colindul pe la casele bătrânilor și oferă acestora o sumă de bani și diverse produse alimentare.
  Impactul proiectului în rândul voluntarilor:
  Cel mai mare câștig din activitățile derulate îl au însă elevii Școlii Gimnaziale ,,Otilia Cazimir” care se implică în calitate de voluntari. Redăm în continuare câteva gânduri ale unei eleve participante care sunt, credem, în asentimentul tuturor elevilor:
  Iarna este cel mai frumos anotimp. Pe lângă bucuria căderii primilor fulgi de nea și a jocului în zăpadă, luna decembrie aduce și multe cadouri.
  Un grup de spiriduși ai Școlii Gimnaziale ,,Otilia Cazimir” din Iași, însuflețiți de inimoșii lor dascăli, au decis că în această lună minunată este bine să se gândească și la cei nevoiași din jurul lor și au demarat activitățile proiectului ,,Dăruind vei dobândi!”, aflat anul acesta la a doua ediție. Coordonați de doamna profesoară de educație tehnologică și de doamna profesoară de educație plastică s-au apucat de confecționat felicitări și de pictat lucrări pe tema Sărbătorii Nașterii Domnului. Au lucrat cu multă pasiune și au pus în produsele lor câte puțin din bunătatea, generozitatea, altruismul care îi caracterizează, convinși fiind că scopul lor este nobil. După ce ,,treaba” a fost gata, au renunțat la halate și mănuși pentru a îmbrăca straie de sărbătoare.
  Duminică, 20 decembrie 2015, s-au adunat în număr mare, însoțiți de părinți, bunici, frați și surori la Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru a-și expune micile creații, fie ele stângaci realizate, fie debordând de talent. Cu bunăvoința părintelui paroh, care a popularizat evenimentul înainte de Sfânta Liturghie, oamenii au contribuit cu sume mai mici sau mai mari, primind în schimbul bunătății lor câte o felecitare din cele expuse.
  Văzând câtă lume lume s-a adunat în micul locaș, o ceată de colindători, elevi ai școlii noaste, au poposit și ei pe acolo pentru a aduce prin colindul sfânt bucuria în sufletele credincioșilor.
  Bănuții adunați, care nu au fost puțini, au fost dați în săptămâna următoare la câțiva bătrâni din cartier ale căror nevoi erau cunoscute de părintele paroh.
  Profund impresionați de lumina din ochii acelor suflete nevinovate, nu am putut să rămânem indiferenți, așa că i-am colindat pe bătrânii imobilizați la pat și chiar am vărsat lacrimi de fericire văzând cu câtă dragoste ne privesc.
  Am înțeles cu toții că a fi voluntar nu înseamnă doar să lucrezi fără să primești bani … ci să te implici cu plăcere pentru ca apoi să simți bucuria celorlalți ca și cum ar fi propria-ți trăire.